Termékek Menü

Zenehallgatás autóban telefonról - bluetooth transmitter autó kihangosító és zenelejátszó

Autós MP3 lejátszó, FM transzmitter (bluetooth transmitter) - lehetővé teszi a zenehallgatást az autóban telefonról. Zenelejátszás és kihangosítás - hogy működik a transmitter és kiknek ajánljuk? Erről szól az alábbi cikkünk...

MP3, FM bluetooth transmitter - Okosabbá teszi az autóját! 

Az autóknak a fedélzeti rendszerei rohamléptekben a fejlődnek, miközben a hazai autópark átlagéletkora 14,4 év. Mit lehet tenni, ha okosítani akarjuk a járművünket? Pl. ha szeretnénk a saját zenéinket hallgatni az autóban?

 

A megoldást a kérdésre, a bluetooth transmitter elnevezésű kütyü jelenti. Ebből olyat is készítenek, amely a hölgyeknek, és a csajoknak szól. Ezeknél a rózsaszín az uralkodó szín, így így válhat szuper csajossá a transmitter. Az előbbi szót lehetne az mp3 lejátszó az autóbanra is magyarítani. Vagy a zenehallgatás az autóban kifejezésre is passzol a bluetooth transmitter.

A transmitter jelentése

Egy adott tárgy megértése és a gyakorlatban történő használata nagyban függhet a szavak megértésétől. Így szerencsés megnézni, hogy mit jelent a transmitter, mert a bluetooth már sokaknak ismerős. A latin eredetű, az angolban is használt trans szó jelentése: keresztül. A mitter egyik jelentése gomba. A kettőt összetéve, a transmitter olyan gombára hasonlító átviteli eszközt jelent, amely segítségével alaposan fel lehet okosítani a régebbi vagy az alacsony felszereltségű autót.

 

Tehát a bluetooth transmitter segítségével lehet a telefont kihangosítani, a telefonról mp3-as formátumú zenéket vagy online zenéket hallgatni!

Háttértörténet

 A nagy tömegben gyártott széria autók között, a kormány mögötti műszerfalaknál az áttörést a Jaguar XJ hatodik generációja hozta el. Ez a modell volt az első nagy szériás autó, amelynek a műszerfalánál már gyárilag folyadék kristályos kijelzőt (LCD) használtak (2010). A megjelenésének az évétől indultak igen komoly fejlődésnek a műszerfalak – és velük párhuzamosan – a központi kijelzők is.

 

Az érdekesség ezen a területen a fejlődés hihetetlen sebessége és az, hogy az évek múlásával egyre olcsóbbá váltak a látványos műszerfalak. Ez annyit jelent, hogy ma már a belépő szintű kisautóban is egész elfogadható a tolatókamera képe, a központi kijelző működési sebessége és felbontása.

 

A csúcsot a prémium autók jelentik, ahol már egy ideje tart a felbontás verseny, aminek az eredménye, hogy egyre pazarabb felbontású központi képernyőt és műszerfalat szerelnek a járművekbe.

 

Az alkalmazott technika fejlődése azon is látszik, hogy a manapság forgalomba kerülő kisebb, olcsóbb autók központi kijelzője, központi rendszere, okos telefonokkal történő kapcsolódása látványosan jobb, mint a pár évvel korábban piacra került drágább modelleké.

Ki a bluetooth transmitter célközönsége?

A történelmi kitekintésre és a mai csúcstechnika vázolásárá azért volt szükség, hogy meg lehessen mutatni azt a célközönséget, akiknél szóba jöhet a bluetooth transmitter. A kulcsadat most következik: a magyarországi autópark átlagéletkora 14,4 év. A másik lényeges statisztika pedig az, hogy hazánkban ugyan ebben az esztendőben (2019), közel négymillió autót tartottak nyilván (3812013 db).

 

Ezekből az információkból látszik, hogy az átlag autós tíz év körüli, vagy idősebb négykerekűt használ. Ezekből a felhasználóból pedig rengeteg létezik, konkrétan: sok millió. Ezeknek a járműveknek a központi képernyőjének a fejlettség és a telefonokkal történő gyári összekapcsolhatósága, ”fényévekre” elmarad a friss modellekétől.

 

Egy dolog viszont összeköti ezeket az autókat: található bennük szivargyújtó. Azaz 12 voltos csatlakozó.

A bluetooth transmitter kiválasztása

 A dohányzás szerencsére egyre jobban kezd kimenni a divatból, de ennek ellenére a szivargyújtó helye megmaradt a mai modellekben is. Az autókban használható kütyükkel, bluetooth-os kihangosítókkal foglalkozó háttéripar pedig megtalálta a 12 voltos áramot adó csatlakozást. Ezért számtalan eszközt lehet innen táplálni, többek között a bluetooth transmittert, amely alkalmas a telefon kihangosítására is.

 

 

A bluetooth transmitter kiválasztásánál fontos szempont, hogy a vásárló legalább viszonylag pontosan tudja, hogy mire szeretné használni. A lehetőségek között elérhető a pendrive-on tárolt zenék hallgatása és a telefon töltés. Az opciók között az is fellelhető, hogy az autós a telefonon tárolt zenéit, a Spotify-t vagy online rádiókat hallgasson.

 

A kiválasztásnál szempont lehet még a telefon kihangosítás. Ennek a fontosságáról nem lehet eleget hangoztatni, mert az utóbbi időben a menet közbeni telefon használat, egész komoly baleseti forrássá vált.

 

A kiválasztásnál a kinézet is fontos tényező lehet, tehát ha valaki az egyéniségét is szeretné kifejezni, akkor csajosra is veheti a figurát.

 

Így a divatos rózsaszín is felkerült a színválasztékba. Nem lehetetlen, hogy cicás kialakításút is talál valaki a bőséges mobil kiegészítő választékban.

 

Bluetooth transmitter, bluetooth-os telefonos kihangosító beállítása

 

Ha gondolkodik valaki a bluetooth transmitter vásárlásán, akkor érdemes a csúcs kivitelnél maradni. Ebben kettő vagy több USB nyílás is található, így az autóban lehet a telefont tölteni és a saját zenét is hallgatni. Található rajta még a telefonbeszélgetést elindító és megszakító gomb. Némelyik bluetooth transmitterhez adnak távirányítót, így nem csak a sofőr tudja irányítani a zenehallgatást, hanem az utasok is.

 

A bluetooth transmitter beüzemelése szerencsére nem igényel villamosmérnöki vagy programozói képességeket. Az elv, ami működteti rendkívül egyszerű: a telefon kihangosíthatóként is használható kütyü széles frekvencia tartományban bocsát ki rádióhullámokat. Egy adott hullámhosszt kell beállítani rajta, amit az autó rádiójával kell befogni és elmenteni. Innentől kezdve az autó hangrendszerén lehet megszólaltatni a telefonbeszélgetéseket és a saját zenéket.

 

A transmitter telefonnal történő összeköttetését, a vezeték nélküli kapcsolatot biztosító, bluetooth hullámok végzik. A bluetooth, azaz kék fog az elnevezése az 1989-ben rendszeresített adatátviteli szabványnak. Ez biztosítja az elektronikai eszközök közötti, a rövid távolságon működő kapcsolatot.

 

Benedek Attila

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus

Keresés